Természetjárás enyhe őrülettel fárasztó módokon, városoktól távol

Emberkerülés

Alone - egy emberkerülő sorozat

2019. július 24. - Emberkerülő

Miután írtam nektek egy egész hosszú beszámolót a nászutunkról, de a blog.hu egy bug miatt törölte nyom nélkül az egészet, alkotói válságba kerültem, ezért most nem az utazásaimról fogok írni, hanem inkább ajánlok egy sorozatot.
Ha született valaha emberkerülő sorozat, akkor ez az, a címe: Alone.



Voltaképpen ez nem is sorozat, hanem egy valóságshow, és a következőt kell elképzelni: fognak 10 szerencsétlent, ők az úgynevezett túlélési szakértők. Ezt a tíz jómadarat ledobják a vadon közepébe, ahol nincs semmi, se forgatóstáb, se angol wc, se semmi, de még egy hot dog árus se, és az a feladatuk, hogy csináljanak maguknak egy kuckót, szerezzenek maguknak kaját, vizet, ne hűljenek ki és ne adják fel. Aki a legtovább hajlandó maradni, nyer félmillió dollárt és egy tapsot. A játékosok egymástól is külön helyen vannak olyan távol, hogy véletlenül sem találkozhatnak, így a magány érzése elég hamar betalál a résztvevőknél, de még a nézőknek is átjön. Kapnak 10 darab tárgyat segítségként és egy csomó kamerát, amivel megörökítik saját kalandjukat.

Roppant egyszerű a szabályrendszer, könnyen követhetőek az események, úgyhogy azoknak is ajánlom, akik sosem tudják követni a sorozatokban, hogy ki kivel van. Évadonként új eresztés szereplő kínlódik az elemekkel, de egy idő után megjegyezhető a hülyekalapos, a mázlista, a kitartó, a bolond és a sovány karakter minden évadban, bár ahogy halad előre az évad, egy idő után mindenki sovány lesz.

Évadonként változik a helyszín, melyből eddig hat készült el. Találkozunk Mongóliával, Patagóniával és visszatérő helyszín Vanouver félszigete, amiről én eddig annyit tudtam a National Geographic jóvoltából, hogy ott mindig delfinek ugrálnak, de három évad Alone után egészen más is kiderül a helyről. Például hogy évi 300 napot esik az eső. Hát normális az ilyen? Képtelenség tüzet rakni, vagy megszáradni. De cserében annyi medve van, amennyit szeretnél: itt él a világ legsűrűbb medvepopulációja kb 7000 macival. Ez a tény eléggé feltornázza az ember éberségét egy sátrazós túlélőshow alatt. Ha pont rá vagy hasadva a medvékre és nem zavarnak, akkor pedig farkasok meg pumák szimatolják a fejedet alvás közben. Ez annyira valid kultúrsokk az egyszeri amcsi túlélőszakértő szereplőknek, hogy volt olyan résztvevő, aki a hosszútávú túlélőshow első órájában kimentést kért és ment haza - kurvára nem volt motiváló a félmillió dollár számára. 

Az első 1-2 hét kuckóépítés és aklimatizálódás után általában beáll egy rutin a versenyzők ritmusában, ami után jön a neheze: a mentális rész, hogy mindenki megtalálja a motivációját, hogy miért kínlódik, miért éhezik és fázik, illetve mennyi ideig szeretné még ezt csinálni. Meglepő, de a túlélős játék 75%-ban fejben dől el, hogy mennyire bírja a résztvevő a családja hiányát, hogy mekkora önismerete van vagy hogy mennyire tudja lekötni az unalmas, egyhangú napok során saját figyelmét idiótaságokkal, mint pl sakktábla vagy gitárfaragás.

Ha érdekel a túlélés, akkor szerintem ez a leghitelesebb sorozat a kategóriában. Ja, és az évad utolsó epizódja garantált bőgés: amikor a csonttá fogyott, hitehagyott, teljesen összetört győztes megtudja, hogy hazamehet, mert nyert, akkor szem nem marad szárazon, pedig én nem vagyok nyűgös típus.

Egy dolog fontos: rohadtul ne nézd a sorozatot, ha fogyózol! Éhező embereket nézni a tv-n instant éhségérzetet okoz, gyakorlatilag epizódonként kalkulálhatsz 500 kalóriával nyugodtan. 

 

A sorozat eredetileg a History channelen fut, de ha nincs ilyen adód, ne keseredj el.

Azt hallottam, hogy az ncore-on megtalálható az első évad szinkronosan, a további évadok pedig teljesen egyszerűen online megtekinthetőek angol nyelven, csak írd be a keresőbe, hogy "alone s02e01", vagy ennek megfelelőjét. A dailymotion.com oldalon fent van minden rész. Jó szórakozást.

A bejegyzés trackback címe:

https://emberkerulo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714979302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása